Antti Sorrille ja Puistofilosofia-tapahtumalle Vuoden tiedeviestintäpalkinto 2024

Suomen tiedetoimittajain liitto on myöntänyt Vuoden tiedeviestintäpalkinnon 2024 Puistofilosofia ry:n puheenjohtaja Antti Sorrille. Liiton tiedotteessa todetaan, että vuoden 2024 tiedetoimittajapalkinto sekä kaksi jaettavaa tiedeviestintäpalkintoa osoittavat, ettei pidä tyytyä tavanomaiseen, kun tiedejutun voi tehdä myös hauskasti. Vuoden 2024 tiedetoimittajan ja tiedeviestijöiden todetaan kulkevan omia polkujaan. Suomen Tiedetoimittajien Liiton hallitus painotti vuoden 2024 palkintojen jakamisessa omintakeisuutta sekä oman näkemyksen mukaan tekemistä.

Suomen tiedetoimittajain liitto on jakanut Vuoden Tiedeviestintäpalkintoa vuodesta 2011 lähtien. Vuosien saatossa palkinnon ovat saaneet mm. kirjailija Risto Isomäki, emiritusprofessori Anto Leikola, toimittajia, kuten Sisko Loikkanen ja Kalle Haatanen, medioita kuten Yliopisto-lehti ja Politiikasta-verkkolehti, Museoliiton Museokortti sekä vuonna 2023 Yleisradion Tiedetrippi-podcast.

Toisen Vuoden 2024 tiedeviestintäpalkinnon sai Lotta Vuorio Menneisyyden jäljillä-podcastistaan. Vuoden 2024 tiedetoimittajapalkinnon sai toimittaja Niko Kettunen, joka tunnetaan muun muassa Viikon eläin -juttusarjastaan Helsingin sanomissa.

Puistofilosofia ry:n puheenjohtaja Antti Sorri on erittäin otettu yhdistyksen ensimmäisestä valtakunnallisesta huomionosoituksesta. Se on arvokas tunnustus pitkään tehdystä työstä tieteellisen tiedon, ajattelun ja keskustelukulttuurin edistämiseksi, Sorri toteaa. Vaikka palkinto menee yhdistykselle, Puistofilosofia-viikkoa ei tehtäisi ilman mahtavia esiintyjiä, talkoolaisia, yhteistyökumppaneita ja yleisöä, joka vuosien saatossa on löytänyt tapahtuman ja ottanut sen omakseen. Tapahtuma perustuu interaktiivisuuteen, jota ei olisi ilman kokonaisuutta. Puistofilosofian henki on käsite, jota tullaan todistamaan Ikaalisiin ympäri Suomea. Siksi palkinto kuuluu koko yhteisölle, hän jatkaa.

Palkintosumma, arvoltaan 2000 euroa, tullaan käyttämään kokonaisuudessaan vuoden 2024 Puistofilosofia ry:n toiminnan, kuten kesän XIV Puistofilosofia-viikon 16.-20.7.2024 tekemiseen. Sivistyksen Teemavuosi 2024 tulee näkymään Puistofilosofia-viikon ohjelmassa ja Puistofilosofia ry:n muussa toiminnassa halki vuoden.

Palkintoa myöntävä Suomen tiedetoimittajain liitto on yhdistys, joka tarjoaa tiedeviestintään liittyvää koulutusta sekä myöntää apurahoja tiedeviestintää kehittäviin hankkeisiin. Liiton ja sen jäsenkunnan yhteisenä tavoitteena on tiedeviestinnän aseman edistäminen yhteiskunnassa. Yhdistyksen jäsenkunta koostuu tiedejournalisteista, tieteellisten lehtien ja sarjojen toimittajista, yliopistojen ja tutkimuslaitosten tiedottajista ja muista tiedeviestinnän parissa työskentelevistä.

Puistofilosofia ry:n puheenjohtaja Antti Sorri Kyrösjärven jäällä Ikaalisissa. Taustalla Toivolansaari ja Vanha Kauppala. Valokuva: Mikko Käkelä.