Puistofilosofia?

Puistofilosofia-viikko on Ikaalisissa vuosittain järjestettävä viisipäiväinen ajattelun ja dialogin festivaali, jossa ihmiset kokoontuvat – sokraattiseen tapaan – keskustelemaan heitä kiinnostavista aiheista.

Vanhojen lehmuspuiden ympäröimä Ikaalisten Keskuspuisto, jälkikustavilaista tyyliä edustava Rahkolan talonpoikaistila, tiedon majakkana loistava Ikaalisten kaupunginkirjasto, iltakeskustelujen hämyinen kyläkapakka Bar No Name sekä Wanhan kauppalan lukuisat viheralueet ja kapeat kujat muodostavat upeat puitteet filosofisten keskustelujen areenoiksi. Olet sydämellisesti tervetullut. Ota myös ystäväsi, viltti piknik-kori mukaan!

Puistofilosofia-tapahtumia ei ole Suomessa juuri järjestetty, mutta kyseessä on erityisesti Keski- ja Länsi-Euroopassa suosittu harrastus, jossa ihmiset kokoontuvat puistoihin keskustelemaan heitä kiinnostavista kysymyksistä. Kyseessä ei ole väittelytilaisuus, vaan mahdollisuus tuoda omia näkemyksiään esiin – mielellään tietenkin perustelujen kanssa. Totuutta lähestytään – perinteiseen sokraattiseen tapaan – keskustelemalla. Tapahtuma toimii filosofisen keskustelun innoittajana ja esittelijänä myös uudelle yleisölle. Filosofia kuuluu kaikille!

Ikaalisten Puistofilosofia-viikosta on vuosien saatossa tullut osa paikallista tapahtumakulttuuria, jossa on mukana vahva, alternatiivisen filosofia-tapahtuman tunnelma ja meininki. Vanhojen jalopuiden alla vietetty viisipäiväinen ajattelun ja dialogin festivaali keräsi kesällä 2023 jo yli 2 500 keskusteluista kiinnostunutta kävijää. Vuosien saatossa tapahtumassa on vieraillut lukuisia alustajia innoittamassa keskusteluihin.

Puistofilosofia-viikko on aatteellisesti sitoutumaton, aktiiviseen paikalliseen kansalaistoimintaan perustuva festivaali. Työ tehdään miltei  kokonaisuudessaan talkoovoimin ja sitä tukevat useat yritykset ja yhteisöt. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Ikaalisten kaupungin kulttuuritoimen kanssa. Varsinaisen festivaalin järjestävänä tahona toimii Puistofilosofia ry.

Maksuton tapahtuma on avoin kaikille.

Alussa oli puisto, viltti – ja Antti

Ikaalisten Puistofilosofian-tapahtuman  historia ulottuu aina kesään 2010 saakka, jolloin Oulun yliopistossa aate- ja oppihistoriaa opiskeleva Antti Sorri sai ajatuksen hyödyntää Ikaalisten Keskuspuiston upeaa ja rauhallista miljöötä filosofisten keskustelujen pitämiseen. Innoittajana toimi opiskelujen aikana syttynyt kipinä filosofian harrastamiseen: halu filosofisten keskustelujen käymiseen ja sokraattisen dialogin ilosanoman levittämiseen.

Pistäytyminen Ikaalisten kaupungin kulttuuritoimessa ratkaisi tilanteen lopullisesti. Eurooppalainen puistossa keskustelemisen traditiosta innostuttiin yhdessä ja se haluttiin tuoda myös Suomeen. Tapahtuma sai katto-organisaation, jonka suojassa toimia. Historiaa tehtiin maanantaina, heinäkuun 12. päivänä 2010, kun Antti kantoi viltin ja piknik-korin Ikaalisten Keskuspuistoon, löi muutaman opastekyltin pystyyn eri puolille puistoa ja istuutui odottamaan keskustelijoita. Ensimmäinen Puistofilosofia-viikko oli alkanut.

Ensimmäisenä vuotena puistossa ei ollut alustajia, vaan keskustelut syntyivät spontaanisti, usein sattumalta paikalle saapuneen yleisön toimesta. Jo seuraavana vuotena paikalle saatiin myös ensimmäinen ulkopuolinen esiintyjä, kun Ikaalisten seurakunnan pastori Riikka Hämäläinen innostui lähtemään mukaan. Siitä lähtien alustajien määrä on vuosi vuodelta kasvanut, samoin keskusteluihin osallistuvan yleisön. Alkuperäisiä, yleisön joukosta nostettuja spontaaneita keskusteluita ei ole kuitenkaan unohdettu, vaan myös niille on varattu Puistofilosofia-viikolle oma tilansa.

Vuosien saatossa tapahtuma on pikkuhiljaa kasvanut valtakunnalliseksi kesätapahtumaksi, johon osallistutaan eri puolilta Suomea. Aiheet ja keskustelut kiinnostavat. Alustajien joukosta on välittynyt innostunut ja vilpitön henki, heidän johtaessaan keskusteluja. Upeaa on ollut myös se talkoolaisten, yhteisöjen ja yritysten joukko, jotka ovat löytäneet tapahtuman ja halunneet tulla mukaan sen kehittämiseen. Kaikkia tarvitaan, Puistofilosofia-viikkoa tehdään yhdessä!

Keskusteluja ensimmäisellä Puistofilosofia-viikolla heinäkuussa 2010. Kuva: Ilkka Huuhka.
Keskusteluja ensimmäisellä Puistofilosofia-viikolla heinäkuussa 2010. Kuva: Ilkka Huuhka.