Puistofilosofia?

Puistofilosofia-viikko on Ikaalisissa vuosittain järjestettävä viisipäiväinen ajattelun ja dialogin festivaali, jossa ihmiset kokoontuvat – sokraattiseen tapaan – keskustelemaan heitä kiinnostavista aiheista.

Puistofilosofia-viikko järjestetään Ikaalisissa jo yhdeksännen kerran 24.-28.7.2018. Olet sydämellisesti tervetullut luonnonkauniin Keskuspuiston siimekseen harrastamaan filosofisia keskusteluja. Ota myös ystäväsi, viltti ja piknik-kori mukaan!

Päivisin ajatuksia vaihdetaan puistossa ja iltaisin käydään Keskusteluja kyläravintolassa, Bar No Namessa. Nimeltään wittgensteinilainen baari tarjoaa idyllisen hämärän ja tunnelmallisen miljöön, jossa filosofisia keskusteluja on verratonta harrastaa.

Myös upea jälkikustavilainen Juhlatalo Rahkola tarjoaa upeat puitteet alustuksille. Kartanossa pyörii koko Puistofilosofia-viikon Ikaalisten kuvataideyhdistys Taikan kesänäyttely. Perjantai-ilta on tänä vuonna varattu #MeToo-henkisille alustuksille, taidenäyttelylle ja teatterille.

Lapsia ja nuoria ei ole heitäkään unohdettu. Yhteistyössä Ikaalisten kaupunginkirjaston kanssa järjestetään kirjaston järven ympäröivillä viheralueilla Puistofilosofia-viikon torstaina ja perjantaina satupiknikkejä ja työpajoja filosofis-henkisine alustuksineen.

Puistofilosofia-tapahtumia ei ole Suomessa juuri järjestetty, mutta kyseessä on erityisesti Keski- ja Länsi-Euroopassa suosittu harrastus, jossa ihmiset kokoontuvat puistoihin keskustelemaan heitä kiinnostavista kysymyksistä. Kyseessä ei ole väittelytilaisuus, vaan mahdollisuus tuoda omia näkemyksiään esiin – mielellään tietenkin perustelujen kanssa. Totuutta lähestytään – perinteiseen sokraattiseen tapaan – keskustelemalla. Tapahtuma toimii filosofisen keskustelun innoittajana ja esittelijänä myös uudelle yleisölle. Filosofia kuuluu kaikille!

Ikaalisten Puistofilosofia-viikosta on vuosien saatossa tullut osa paikallista tapahtumakulttuuria, jossa on mukana vahva, alternatiivisen filosofia-tapahtuman tunnelma ja meininki. Vanhojen jalopuiden alla vietetty viisipäiväinen ajattelun ja dialogin festivaali keräsi viime kesänä jo noin kuusisataa keskusteluista kiinnostunutta kävijää. Vuosien saatossa tapahtumassa on vieraillut lukuisia alustajia innoittamassa keskusteluihin.

Puistofilosofia-tapahtuma on aatteellisesti sitoutumaton, aktiiviseen paikalliseen kansalaistoimintaan perustuva festivaali. Työ tehdään kokonaisuudessaan talkoovoimin ja sitä tukevat useat yritykset ja yhteisöt. Tapahtuma järjestetään Ikaalisten kaupungin kulttuuritoimen alaisuudessa.

Maksuton tapahtuma on avoin kaikille.

 

Alussa oli puisto, viltti – ja Antti

Ikaalisten Puistofilosofian-tapahtuman  historia ulottuu aina kesään 2010 saakka, jolloin Oulun yliopistossa aate- ja oppihistoriaa opiskeleva Antti Sorri sai ajatuksen hyödyntää Ikaalisten Keskuspuiston upeaa ja rauhallista miljöötä filosofisten keskustelujen pitämiseen. Innoittajana toimi opiskelujen aikana syttynyt kipinä filosofian harrastamiseen: halu filosofisten keskustelujen käymiseen ja sokraattisen dialogin ilosanoman levittämiseen.

Pistäytyminen Ikaalisten kaupungin kulttuuritoimessa ratkaisi tilanteen lopullisesti. Eurooppalainen puistossa keskustelemisen traditiosta innostuttiin yhdessä ja se haluttiin tuoda myös Suomeen. Tapahtuma sai katto-organisaation, jonka suojassa toimia. Historiaa tehtiin maanantaina, heinäkuun 12. päivänä 2010, kun Antti kantoi viltin ja piknik-korin Ikaalisten Keskuspuistoon, löi muutaman opastekyltin pystyyn eri puolille puistoa ja istuutui odottamaan keskustelijoita. Ensimmäinen Puistofilosofia-viikko oli alkanut.

Ensimmäisenä vuotena puistossa ei ollut alustajia, vaan keskustelut syntyivät spontaanisti, usein sattumalta paikalle saapuneen yleisön toimesta. Jo seuraavana vuotena paikalle saatiin myös ensimmäinen alustaja, kun Ikaalisten seurakunnan pastori Riikka Hämäläinen innostui lähtemään mukaan. Siitä lähtien alustajien määrä on vuosi vuodelta kasvanut, samoin keskusteluihin osallistuvan yleisön. Alkuperäisiä, yleisön joukosta nostettuja spontaaneita keskusteluita ei ole kuitenkaan unohdettu, vaan myös niille on varattu Puistofilosofia-viikolle oma tilansa.

Vuosien saatossa tapahtuma on pikkuhiljaa kasvanut paikalliseksi kesätapahtumaksi, johon on tullut osallistujia myös naapurikunnista ja kauempaakin. Aiheet ja keskustelut kiinnostavat. Alustajien joukosta on välittynyt innostunut ja vilpitön henki, heidän johtaessaan keskusteluja. Upeaa on ollut myös se talkoolaisten, yhteisöjen ja yritysten joukko, jotka ovat löytäneet tapahtuman ja halunneet tulla mukaan sen kehittämiseen. Kaikkia tarvitaan, Puistofilosofia-viikkoa tehdään yhdessä!

 

Keskusteluja ensimmäisellä Puistofilosofia-viikolla heinäkuussa 2010. Kuva: Ilkka Huuhka.
Keskusteluja ensimmäisellä Puistofilosofia-viikolla heinäkuussa 2010. Kuva: Ilkka Huuhka.