Ikaalinen?

IKAALINEN – PUISTOSSA FILOSOFOIMISEN PÄÄKAUPUNKI

Puistofilosofia-viikon tapahtumapaikka, Ikaalinen, sijaitsee Pirkanmaalla, noin 50 kilometriä Tampereelta, Kolmostien varressa Vaasan suuntaan. Maailman suurimman pikkukaupungin yllä leijuu filosofian harrastamiseen läheisesti liitettävien kvaliteettien sankka suma: salaperäisyys, eksoottisuus, ekstrovertit ihmiset, kirkkaat vedet ja vihreä luonto. Laineiden liplatus yhdistettynä puistoihin ja lukuisiin muihin viheralueisiin tekee Ikaalisista verrattoman paikan mielen rauhoittamiseen ja filosofisten keskustelujen harjoittamiseen.

Kuten filosofian harjoittamista, myös Ikaalisten absoluuttista olemusta on mahdotonta kuvailla tyhjentävästi: Se on niin lähellä, hyvien kulkuyhteyksien päässä, mutta kuitenkin niin kaukana, että sinne matkustaessaan tuntee jättävänsä arkielämän taakseen ja astuvansa kokonaan uudenlaiseen maailmaan. Saavutpa Ikaalisiin sitten pohjoisesta tai etelästä, idästä taikka lännestä, havaitset heti sisääntulotielle käännyttyäsi saapuneesi todelliseen Suomen Emmerdaleen.

Ikaalista ei voi kuvailla. Se on mielentila, joka pitää kokea. Sydämellisesti tervetuloa!

PUISTOFILOSOFIAN TAPAHTUMAPAIKAT

Ikaalisten Keskuspuisto (Turkin puisto)

Puistofilosofia-viikon sydän, Ikaalisten Keskuspuisto, sijaitsee Ikaalisten vanhassa kauppalassa, osoitteessa Valtakatu 1. Satavuotiaiden jalopuiden alla on harrastettu filosofisia keskusteluja jo kuutena vuotena. Puiston vehmeässä ja rauhallisessa miljöössä, vanhojen jalopuiden kaartuvien oksien alla ajatus ampaisee vauhtiin. Kun mukaan on vielä ottanut hyviä ystäviä ja piknik-korin kaikilla herkuilla, alkavat siniset ajatukset kiteytymään.

Oikutteleva sääkään ei haittaa keskusteluja. Sateen sattuessa siirrytään puistossa olevan esiintymislavan katoksen alle.

Leppoisaa puistofilosofiaa Keskuspuistossa kesällä 2015. Kuva: Risto Hietala
Leppoisaa puistofilosofiaa Keskuspuistossa kesällä 2015. Kuva: Risto Hietala

Bar No Name

Keskusteluja kyläravintolassa –iltatapahtuman tyyssija, Bar No Name, sijaitsee aivan Ikaalisten vesitornin juurella, osoitteessa Myllymäenkatu 1. Wittgensteinilaista nimeä kantavassa tunnelmallisessa kyläravintolassa alustuksia ja keskustelua on mukava käydä herkullisen ruoan ja juoman äärellä.

Keskusteluja Bar No Namessa kesällä 2015. Kuva: Risto Hietala
Keskusteluja Bar No Namessa kesällä 2015. Kuva: Risto Hietala

Juhlatalo Rahkola

Juhlatalo Rahkola on rakennushistoriallisesti upea jälkikustavilainen kartanomiljöö aivan Ikaalisten keskustassa, Rahkolankuja 10:ssa. Upeat rakennukset ja puutarha ovat kuin luotuja filosofisten alustusten, taiteen ja teatterin ohjelmapaikoiksi.

Ikaalisten kirjasto

Tiedon majakka Ikaalisissa, Ikaalisten kaupunginkirjasto, on jo toista kesää peräkkäin lapsille ja nuorille suunnatun filosofisen ohjelman pitopaikka. Kirjaston viereiset, järvenrantaan rajoittuvat viheralueet toimivat loistavina paikkoina satupiknikeille, työpajoille, tarinoinnille ja leikille. Viltti ja eväät mukaan!

Sadesääkään ei ole ongelma. Silloin filosofoidaan kirjaston tiloissa, joissa tuolloin on poikkeuslupa nauttia eväitä.

Filosofointituokio lasten kanssa Ikaalisten kaupunginkirjaston pihalla kesällä 2017. Kuva: Irina Kolu.
Puistofil kartta 2016 merkeillä
Puistofilosofia-viikon tapahtumapaikat löytyvät kätevästi kartalta. Klikkaa kuvaa saadaksesi kartan suuremmaksi. Kartta: Ikaalisten kaupunki / kaavoitus- ja mittaustoimi.