Ikaalinen?

IKAALINEN – PUISTOSSA FILOSOFOIMISEN PÄÄKAUPUNKI

Puistofilosofia-viikon tapahtumapaikka, Ikaalinen, sijaitsee Pirkanmaalla, noin 50 kilometriä Tampereelta, Kolmostien varressa Vaasan suuntaan. Maailman suurimman pikkukaupungin yllä leijuu filosofian harrastamiseen läheisesti liitettävien kvaliteettien sankka suma: salaperäisyys, eksoottisuus, ekstrovertit ihmiset, kirkkaat vedet ja vihreä luonto. Laineiden liplatus yhdistettynä puistoihin ja lukuisiin muihin viheralueisiin tekee Ikaalisista verrattoman paikan mielen rauhoittamiseen ja filosofisten keskustelujen harjoittamiseen.

Kuten filosofian harjoittamista, myös Ikaalisten absoluuttista olemusta on mahdotonta kuvailla tyhjentävästi: Se on niin lähellä, hyvien kulkuyhteyksien päässä, mutta kuitenkin niin kaukana, että sinne matkustaessaan tuntee jättävänsä arkielämän taakseen ja astuvansa kokonaan uudenlaiseen maailmaan. Saavutpa Ikaalisiin sitten pohjoisesta tai etelästä, idästä taikka lännestä, havaitset heti sisääntulotielle käännyttyäsi saapuneesi todelliseen Suomen Emmerdaleen.

Ikaalista ei voi kuvailla. Se on mielentila, joka pitää kokea. Sydämellisesti tervetuloa!

Ikaalinen on perinteinen kylpyläkaupunki ja Ikaalinen Spa & Resort erinomainen paikka majoittumiseen Puistofilosofia-viikon yhteydessä. Kylpylä tarjoaa Puistofilosofia-viikon ajaksi majoituksen on – 20 % päivän hinnasta. Lue tarjouksesta lisää TÄÄLTÄ.

PUISTOFILOSOFIAN TAPAHTUMAPAIKAT

Ikaalisten Keskuspuisto (Turkin puisto), Valtakatu 10.

Puistofilosofia-viikon sydän, Ikaalisten Keskuspuisto, sijaitsee Ikaalisten vanhassa kauppalassa, osoitteessa Valtakatu 10. Lehmuspuiden alla on harrastettu filosofisia keskusteluja jo vuosikymmenen ajan. Puiston vehmeässä ja rauhallisessa miljöössä, vanhojen jalopuiden kaartuvien oksien alla ajatus ampaisee vauhtiin, eikä ihme, onhan kyseessä suomalaisten valitsemien sadan mieluisimman puiston joukkoon valittu upea yksilö. Kun mukaan on vielä ottanut hyviä ystäviä ja piknik-korin kaikilla herkuilla, alkavat siniset ajatukset kiteytymään.

Oikutteleva sääkään ei haittaa keskusteluja. Sateen sattuessa siirrytään puistossa olevan esiintymislavan katoksen alle.

Leppoisaa puistofilosofiaa Keskuspuistossa kesällä 2015. Kuva: Risto Hietala
Leppoisaa puistofilosofiaa Keskuspuistossa kesällä 2015. Kuva: Risto Hietala

Bar No Name, Myllymäenkatu 1.

Filosofisten iltakeskustelujen ja kapakkafilosofian  tyyssija, Bar No Name, sijaitsee aivan Ikaalisten vesitornin juurella, osoitteessa Myllymäenkatu 1. Wittgensteinilaista nimeä kantavassa tunnelmallisessa kyläravintolassa alustuksia ja keskustelua on mukava käydä herkullisen ruoan ja juoman äärellä. Perinteisesti keskustelut ”Noukkarin” terassilla ovat jatkuneet varhaiseen aamuun saakka.

Keskusteluja Bar No Namessa kesällä 2015. Kuva: Risto Hietala
Keskusteluja Bar No Namessa kesällä 2015. Kuva: Risto Hietala

Rahkola, Rahkolankuja 10.

Rahkola on rakennushistoriallisesti upea jälkikustavilainen kartanomiljöö aivan Ikaalisten keskustassa, Rahkolankuja 10:ssa. Upeat rakennukset ja puutarha ovat kuin luotuja filosofisten alustusten, taiteen ja teatterin ohjelmapaikoiksi. Historiallinen, ainutlaatuinen miljöö houkuttelee hiljentymään sinisten ajatusten äärelle.

Rahkola.

Juhlatalo Oma Tupa, Teinintie 4-6.

Rakennustaiteellisesti merkittävän seuran- ja juhlatalo Oman Tuvan on rakennuttanut Ikaalisten Maataloustuottajain Liitto ja Ikaalisten Manttaalikunta vuosina 1919-1924. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Bertel Strömmer. Nykyään Oma Tupa toimii monipuolisena seurantalona, jossa järjestetään mm. juhlia, kokouksia, näyttelyitä ja esiintymisiä.

Juhlatalo Oma Tupa.

Ikaalisten kirjasto, Poppelikatu 10.

Tiedon majakka Ikaalisissa, Ikaalisten kaupunginkirjasto, on jo viidettä kesää peräkkäin lapsille ja nuorille suunnatun filosofisen ohjelman pitopaikka. Kirjaston viereiset, järvenrantaan rajoittuvat viheralueet toimivat loistavina paikkoina satupiknikeille, työpajoille, tarinoinnille ja leikille. Viltti ja eväät mukaan!

Sadesääkään ei ole ongelma. Silloin filosofoidaan kirjaston tiloissa, joissa tuolloin on poikkeuslupa nauttia eväitä.

Filosofointituokio lasten kanssa Ikaalisten kaupunginkirjaston pihalla kesällä 2017. Kuva: Irina Kolu.

Altin salin elokuvateatteri, Eino Salmelaisen katu 20.

Ikaalisissa on näytetty elokuvia jo sadan vuoden ajan. Altin salin elokuvateatteri jatkaa perinnettä. Vuonna 1985 valmistuneessa Altin salissa on moderni digitaaliprojektori ja äänentoisto, joten se soveltuu erinomaisesti Puistofilosofia-viikon elokuvaesitysten näyttämöksi. Kohoava katsomo ja valkokankaan edustan tyhjä tila mahdollistavat myös hyvät filosofiset keskustelut elokuvista. Saliin mahtuu 200 henkeä sekä kuusi pyörätuolipaikkaa.

Puistofil kartta 2016 merkeillä
Puistofilosofia-viikon tapahtumapaikat löytyvät kätevästi kartalta. Klikkaa kuvaa saadaksesi kartan suuremmaksi. Kartta: Ikaalisten kaupunki / kaavoitus- ja mittaustoimi.