X marks the Spot! Tulevana kesänä puistofilosofoidaan 10. kertaa ja Ikaalinen Foorumissa etsitään ratkaisuja ilmastonmuutokseen

Suomen vanhin ja kaunein puistofilosofia-tapahtuma, Ikaalisten Puistofilosofia-viikko, juhlistaa tänä kesänä 10. vuottaan. Viisipäiväinen ajattelun ja dialogin festivaali kokoaa 23.-27.7.2019 vanhaan kauppala-kaupunkiin todella mielenkiintoisen alustajia, taiteilijoita, musiikkia ja performanssia käsittelevän kokonaisuuden. Yhdessä paikalle saapuvan yleisön kanssa muodostuu hengeltään ainutlaatuinen filosofinen yhteisö, jossa viiden päivän ajan tuotetaan runsain mitoin laadukkaan ajattelun aineksia, kuuluisia sinisiä ajatuksia.

Pitkä matka on kuljettu siitä, kun kesällä 2010 Ikaalisten Keskuspuiston nurmikolle kokoontuivat ensimmäiset puistofilosofit keskustelemaan ihmisyyteen liittyvistä, lukuisista kysymyksistä.

Puistofilosofia-viikko olisi todennäköisesti jäänyt parin vuoden mittaiseksi kokeiluksi, ellei se olisi heti alussa saavuttanut vastakaikua, jota täysin nollabudjetilla toteutettavalta tapahtumalta ei olisi osannut odottaa. Tietoa ja ajatuksia välittävälle, kaikille ihmisille suunnatulle, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomalle, keskustelevalle ja lämminhenkiselle tapahtumalle löytyi sosiaalinen tilaus.

Vuosien saatossa Ikaalisten Puistofilosofia-viikosta on tullut osa paikallista tapahtumakulttuuria, jossa on läsnä vahva, alternatiivisen filosofia-tapahtuman tunnelma ja meininki. Täysin vapaaehtoisvoimin ja yhteistyökumppaneitten tuella järjestettävä viisipäiväinen ajattelun ja dialogin festivaali keräsi viime kesänä yli 600 filosofisista keskusteluista kiinnostunutta kävijää.

Ikaalisten Keskuspuisto, heinäkuu 2010. Kuva: Ilkka Huuhka.

Tapahtuman toteuttaminen on kuluneen yhdeksän vuoden aikana suoritettu sataprosenttisesti vapaaehtoisuuden voimin. Niin alustajat, yhteistyökumppanit kuin yleisö ovat yhdessä rakentaneet kokonaisuuden, jota voi hyvin kuvailla sanalla ainutlaatuinen. Yhteistyössä ja -hengessä on voimaa! Se on hyvä pitää mielessä ja tärkeänä ohjenuorana myös tulevaisuudessa.

Tärkeä välietappi tapahtuman historiassa saavutettiin reilu vuosi sitten, kun Puistofilosofia-tapahtuma järjestäytyi yhdistykseksi. Rekisteriin Puistofilosofia ry saatettiin asiankuuluvin menoin alkuvuodesta. Se takaa toiminnan monipuolisen kehittämisen tulevaisuudessa.

Sydämelliset kiitokset teille kaikille, että olette olleet kanssamme tekemässä tätä festivaalia! Olette tärkeitä – nyt, ja tulevaisuudessa!

Tulevan kesän X Puistofilosofia-viikon kruunaa sen yhteydessä järjestettävä, kaksipäiväinen Ikaalinen Foorumi -tapahtuma 24.-25.7.2019. Kuten Puistofilosofia-viikko, myös Ikaalinen Foorumi on syntynyt paikalliselta pohjalta, jaetusta yhteisestä huolesta, että jättäisimme planeetan asuinkelpoisena myös tuleville sukupolville.

Mukaan Ikaalinen Foorumin toteuttamiseen ovat jo lupautuneet Ikaalisten kaupungin ja Sasky / Ikatan lisäksi lukuisat muut paikalliset ja myös valtakunnalliset toimijat.

Tapahtuman ensimmäinen päivä, keskiviikko 24.7. keskittyy konkreettiseen toimintaan. Ikaalisten torilla ja sen läheisyydessä esitellään yhdistysten, yritysten ja yhteisöjen ilmastonmuutosta hillitsevää toimintaa, pidetään työpajoja lapsille ja aikuisille, sekä opitaan kestävää pukeutumista, ruokailua ja muita tarvittavia elämänmuutoksia. Torilla voi myös myydä kestävällä tavalla tehtyjä ja käytettäviä tuotteita.

Torstaina 25.7. pidetään seminaari, jossa eturivin asiantuntijat kertovat ilmastonmuutoksesta, kestävästä rakentamisesta ja asumisesta, sekä muista ilmastoteoista. Seminaarin yhteydessä on puolueiden edustajien paneelikeskustelu ilmastolupausten toteuttamisesta. Keskiviikkona ja torstaina myös Puistofilosofia-viikon ohjelmassa on luvassa ilmastonmuutokseen keskittyviä aiheita.

Puistofilosofia ja Ikaalinen Foorumi kutsuvat tulevan tapahtuman suunnitteluun ja toteuttamiseen yhdistyksiä, yhteisöjä ja toimijoita. Tulkaa tuomaan omat ajatuksenne ja ideanne ilmastonmuutoksen torjuntaan. Tapaamme seuraavan kerran Omalla tuvalla keskiviikkona 10.4. klo 18.00. Kerromme silloin lisää tapahtumasta ja lähdemmme yhdessä tekemeen siitä ihmisiä innostavan ja muutosta aikaan saavaan liikkeen. Sydämellisesti tervetuloa!

X Puistofilosofia-viikon ohjelma on parasta aikaa työn alla, ja pitää jo nyt sisällään monta mielenkiintoista alustajaa, taiteilijaa ja muuta esiintyjää. Ohjelma julkaistaan asianmukaisin esittelyin kevään aikana näillä tapahtuman kotisivuilla. Seuraa myös ilmoittelua somekanavillamme Facebookissa, Twitterissa ja Instagramissa (@Puistofilosofia)

Kuten aina ennenkin, myös tulevan kesän X Puistofilosofia-viikko on kaikille avoin ja maksuton. X marks the spot! Ota siis ystäväsi, viltti ja piknik-kori mukaan ja suunnista Ikaalisten Puistofilosofia-viikolle. Sydämellisesti tervetuloa!

Antti Sorri
puheenjohtaja
Puistofilosofia ryYksi kommentti artikkeliin ”X marks the Spot! Tulevana kesänä puistofilosofoidaan 10. kertaa ja Ikaalinen Foorumissa etsitään ratkaisuja ilmastonmuutokseen

  1. Hieno juttu tuo tapahtuma.
    Ilmastomuutoksen osa on lähi-ilman laatu, johon pitää voida vaikuttaa kiinteistöjen lämmitysjärjestelmillä kuten puun pienpoltolla. Jollei heti voi pelastaa koko planeettaa niin ainakin oman ja naapurien asuinympäristön. Toivon rohkeutta toimivaltaisilta nostaa tämä kissa pöydälle kesän tapahtumassa.

Kommentointi on suljettu.