Ohjelma 2014

V PUISTOFILOSOFIA-VIIKON OHJELMA

TIISTAI 22.7.2014

Puistofilosofiaa klo 15.00 (Ikaalisten Keskuspuisto)

Sana on vapaa. Keskusteltava aihe valitaan yleisön joukosta.

KESKIVIIKKO 23.7.2014

Puistofilosofiaa klo 15.00. Suomen Akatemian päivä (Ikaalisten Keskuspuisto)

FT Juhana Toivanen: Järki ja uskonnollinen tunnustaminen.

VäitöskuvaUskontojen merkitys on kasvamassa sekä maailmanpolitiikassa että länsimaisten maallistuneiden yhteiskuntien sisällä. Uskontojen politisoitumisen vuoksi toisistaan poikkeavien maailmankatsomusten välisten suhteiden tarkastelu ja uudelleenarviointi on tullut entistä tärkeämmäksi. Keskustelussa on tarkoitus nostaa esiin kysymyksiä ja näkökulmia, jotka koskevat erilaisia uskontoihin ja ihmisten rationaalisuuteen liittyviä rajapintoja. Mikä on uskonnon ja tieteen välinen suhde? Voivatko uskomusjärjestelmät olla rationaalisia? Onko uskontojen välinen rationaalinen keskustelu mahdollista? Voimmeko saavuttaa yhteiskunnan, jossa eri maailmankatsomukset ovat tasa-arvoisia? Onko tunnustussuhde eri uskomusjärjestelmiä edustavien ihmisten välillä mahdollinen?

TORSTAI 24.7.2014

Puistofilosofiaa klo 15.00 (Ikaalisten Keskuspuisto)

YTT, kansanedustaja Anna Kontula: Palkkatyön orjuudesta.

Kuva: Rami Marjamäki.
Kuva: Rami Marjamäki.

Koko ihmiskunnan historian ajan on ihminen pyrkinyt selviytymään ikävästä, ulkopäin ohjatusta työstä mahdollisimman nopeasti ja vähällä vaivalla. Viime vuosikymmeninä se on näkynyt vähittäisenä työajan lyhentymisenä. Sitten keksittiin ”kestävyysvaje” ja ”työurien pidentäminen”. Nyt olemme rikkaampia kuin koskaan, eikä aikaa silti ole edes hengähtää. Mitä täällä oikein on meneillään? Työperäisen stressin, uupumuksen ja masennuksen aikakaudella on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan, missä oikein mättää ja onko tilanne jotenkin korjattavissa.

PERJANTAI 25.7.2014

Puistofilosofiaa klo 15.00 (Ikaalisten Keskuspuisto)

Sana on vapaa. Keskusteltava aihe valitaan yleisön joukosta.

LAUANTAI 26.7.2014

Puistofilosofiaa klo 15.00 (Ikaalisten Keskuspuisto)

Arkkitehti, tiedetoimittaja Pasi Toiviainen: Ilmastonmuutos. Nyt. – Aihetta toivoon vai toivottomuuteen?

Pasi ToiviainenViimeaikaisessa ilmastonmuutoskeskustelussa esiin on noussut kantoja, joiden mukaan tilaisuus ilmastonmuutoksen välttämiseksi on jo menetetty ja meidän tulisi valmistautua kohtaamaan edessä olevat dramaattiset seuraukset. Samaan aikaan toiset tahot antavat ymmärtää, että toivoa vielä on ja taistelua ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi täytyy jatkaa. Missä oikein mennään? Ilmastonmuutoksesta kirjan (Ilmastonmuutos.Nyt. Otava, 2007) kirjoittaneen tiedetoimittaja Pasi Toiviaisen johdolla on tarkoitus sukeltaa planeettamme lähitulevaisuuden tärkeimpään kysymykseen: onko meillä ihmiskuntana vielä toivoa vai siintääkö edessä – kenties jo muutaman vuosikymmenen päässä – täydellinen ilmastokatastrofi kaikessa kauheudessaan?

Vuonna 2008 Maarit Tastula haastatteli Pasi Toiviaista Ylen Punainen lanka –ohjelmassa. Haastatteluun ja Toiviaisen ajatuksiin voi tutustua täällä: http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/maailmanloppu_tulee__oletko_valmis_31227.html#media=31229